Róże owocowe

Róże owocowe

Róże na przetwory

Róże to nie tylko efektowne krzewy o pachnących i wspaniałych kwiatach. Trwająca już kilka lat moda na ekologię i wykorzystanie bogactw natury w żywieniu, lecznictwie czy kosmetologii, przywróciły zainteresowanie także użytkowymi walorami róż.

Pozyskiwać i przetwarzać w różny sposób możemy płatki i owoce, zarówno w warunkach domowych, jak i na skalę przemysłową. Najbardziej przydatne będą tu róże dzikie (naturalne) i ich wyselekcjonowane odmiany oraz niektóre odmiany historyczne, o silnie pachnących kwiatach. Oprócz powszechnie znanych i cenionych różanych smaków i aromatów, nie mniejsze znaczenie mają właściwości lecznicze róż. Nie jest tajemnicą, że jednym z najbogatszych źródeł witaminy C w przyrodzie są właśnie owoce róży, a nie jak powszechnie się sądzi, cytrusy czy czarna porzeczka.

Ponadto zawierają one wiele innych witamin, a także makro i mikroelementów, fl awonoidów, pektyn, garbników i mnóstwo różnych związków korzystnie wpływających na organizm człowieka. Prozdrowotne właściwości owoców róż, stały się tematem wielu naukowych opracowań. Warto wspomnieć, że odmiany róż przydatnych do celów spożywczych, z reguły są mało wymagające i mogą rosnąć również na trudniejszych, ubogich stanowiskach. Dzięki dobrej odporności na choroby można w ich uprawie ograniczyć stosowanie środków chemicznych.

Owoce i płatki możemy zbierać z róż dziko rosnących, spotykanych na terenie Polski , takich jak Rosa rugosa, Rosa canina, Rosa rubiginosa, Rosa californica czy Rosa cinnamomea. Jednak większe i bardziej wyrównane plony możemy uzyskać sadząc uszlachetnione krzyżówki odmian dzikich (kultywary).

Najbardziej uniwersalne róże o znaczeniu użytkowym to odmiany Rosa rugosa – ‘Hansa’, ‘Moje Hammerberg’, ‘Rotes Meer’, ‘Adam Chodun’, ‘Konstancin’, ‘Belle Poitivine’ i ‘Roseraie de l’Hay’, gdzie z powodzeniem wykorzystuje się płatki i owoce. Odmiany wartościowe ze względu na szczególnie duże owoce to Rosa pomifera ‘Karpatia’ i mało jeszcze znana róża ‘Przelewice’. Lista róż o płatkach nadających się do przetwarzania jest dość długa i praktycznie w ten sposób można wykorzystać wszystkie odmiany o silnym zapachu i zdecydowanej barwie. Najstarsze i najcenniejsze z nich to odmiany z historycznym rodowodem, takie jak Rosa gallica ‘Offi cinalis’, Rosa centifolia ‘Muscosa’, Rosa damascena ‘Kazanłyk’ i Rosa damascena ‘Koszuty’, Rosa centifolia ‘Cristata’, ‘Cardinal de Richelieu’, ‘Ispahan’,‘Kawkasskaja’ czy ‘Rose de Resht’.

Potrzebujesz pomocy?

Jesteśmy po to aby CI pomóc

Masz pytanie dotyczące produktu lub chcez zamówić aktualnie niedostępny produkt?

Wypełnij formularz a skontaktujemy się z Tobą najpóźniej w ciągu jednego dnia roboczego.

* pole obowiązkowe

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Polityka Prywatności